top of page

       Devenit domnitor, Cuza a dus o susÅ£inută activitate politică ÅŸi diplomatică pentru recunoaÅŸterea unirii de către puterea suzerană ÅŸi puterile garante ÅŸi apoi pentru desăvârÅŸirea unirii Principatelor Române pe calea înfăptuirii unităţii constituÅ£ionale ÅŸi administrative, care s-a realizat în ianuarie 1862, când Moldova ÅŸi Valahia au format un stat unitar, adoptând oficial, în 1862, numele de România, cu capitala la BucureÅŸti, cu o singură adunare ÅŸi un singur guvern.

       S-a creat armata naÈ›ională prin contopirea forÈ›elor militare ale celor două principate È™i Statul Major General al acesteia este înfiinÈ›at în 1859. Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din IaÈ™i, numită în cinstea domnitorului, a fost terminată în 1860 È™i este prima instituÈ›ie de învățământ superior din È›ară. În ciuda acestor reuÈ™ite, Cuza a întâmpinat o rezistență acerbă din partea boierilor, burgheziei, dar È™i din partea Bisericii în aplicarea altor măsuri mult mai vitale.
           În afara acestui lucru, trebuia să jongleze între cele două capitale, IaÈ™i È™i BucureÈ™ti, È™i, desigur, între cele două parlamente È™i guverne. În cele din urmă, reuÈ™eÈ™te să fixeze capitala la BucureÈ™ti în 1862, dar È™i să creeze un singur parlament È™i un singur guvern.
           Alexandru Ioan Cuza l-a avut alături pe Mihail Kogălniceanu, care, în funcÈ›ia de prim-ministru între 1863 È™i 1865, i-a permis domnitorului să pună în aplicare reformele foarte necesare.
           În 1863, are loc secularizarea averilor mănăstireÈ™ti. Aproximativ un sfert din întreaga suprafață a țării aparÈ›inea Bisericii È™i a fost confiscată de domnitor, pentru a servi reformei agrare din 1864. Prin aceasta din urmă au fost împroprietărite 400.000 de familii È™i s-au desfiinÈ›at cu totul orânduirile feudale. Tot in 1864 a fost terminată Universitatea din BucureÈ™ti.
           Se pun bazele unui cod civil È™i a Codului Penal, se instituie învățământul obligatoriu de patru clase È™i încep să se aplice impozite pentru infrastructură.
           Reformele lui Alexandru Ioan Cuza au schimbat din temelii societatea românească, domnitorul dorind o apropiere cat mai rapida de nivelul de dezvoltare al tarilor occidentale, însă, împotriva domniei lui Cuza încep să se coalizeze liberalii radicali È™i conservatorii, ce erau nemulÈ›umiÈ›i de acÈ›iunile domnului român.

       Domnia sa, din 1859 si până în 1866 a reprezentat alÅ£i paÈ™i spre modernizare prin realizarea unirii depline, cu doar un domn, un Guvern ÅŸi o Adunare, dar ÅŸi prin realizarea unor reforme importante, printre care cea agrară ÅŸi cea a învăţământului, dar ÅŸi adoptarea unei noi legi fundamentale.

       S-a remarcat prin calitățile sale morale , prin spiritul de dreptate È™i prin viziunea sa înnoitoare cu privire la un stat modern.

       După cum afirma, consulul francez la BucureÈ™ti, Leon Beclard „Colonelul Cuza are una dintre calitățile cele mai rare È™i în consecință, cea mai preÈ›ioasă, sinceritatea. Am găsit la el de asemenea, bunul simÈ› È™i modestia. Ar fi omul pe care-l cere situaÈ›ia să vină, un om cinstit, plin de dragoste pentru È›ara sa, foarte hotărât să pună în practică unirea È™i ideile sale de reformă È™i progres.”

       Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a fost un mare patriot, o persoană bună la suflet, abilă È™i prietenoasă. El este înfăţiÅŸat ca având aceeaÅŸi pieptănătură, cu cărare pe partea dreaptă ca ÅŸi cunoscuÅ£ii favoriÅ£i ai ofiÅ£erilor superiori de cavalerie. VestimentaÅ£ia este însă una nouă. Domnitorul poartă o ulancă, piesă vestimentară de inspiraÅ£ie franceză. Aceasta a fost  adoptată în Moldova la 1857, în timpul caimacamului Vogoride, întrând în dotarea ofiÅ£erilor de lăncieri (cavalerie). Ea era haină scurtă, îmblănită, destinată ofiÅ£erilor de cavalerie, pentru anotimpul rece, dolmanul de mai târziu. La ulancă nu se purtau epoleÅ£i, gradele ofiÅ£erilor superiori fiind marcate cu un galon de fir, dispus ”în ÅŸevron”, la partea superioară manÅŸetelor. Pe lângă favoriÅ£ii obiÅŸnuiÅ£i are ÅŸi bărbia acoperită de păr, conturându-se o ”barbă întreagă”. Un alt detaliu interesant poate fi remarcat la garda sabie, care apare ca ajurată, prezentând numeroase perforaÅ£ii.

       Acesta apare în uniforma de lăncieri, de culoare bleumarin (civit), Å£inuta zilnică, fără plastron; colÅ£ul răsfrânt al tunicii ÅŸi manÅŸetele sunt întunecate, doar paspoalate cu alb. Pantalonii de culoare gri, cu lampas alb, indică Å£inuta zilnică de călărie ÅŸi nu pe cea de serviciu. EpoleÅ£ii ÅŸi nasturii aurii, lampasul ÅŸi paspoalele albe ale uniformei arată că Alexandru Ioan Cuza este îmbrăcat în uniforma de general de cavalerie (lăncieri) a Ţării RomâneÅŸti. 

         În toate portretele sale, Cuza apare în uniformă militară. Acest fapt nu se datorează anilor petrecuÅ£i ca ofiÅ£er în Armata Moldovei, ci obiceiului stabilit după adoptarea Regulamentul Organic (1831), ca principii domnitori să utilizeze uniforma militară ca Å£inută oficială, indiferent dacă erau sau nu militari de carieră. Această regulă a fost introdusă, în aceeaÅŸi perioadă, ÅŸi în ţările vecine, precum Grecia sau Serbia. 

       Părul domnitorului, ceva mai lung decât în portretele mai târzii, este pieptănat spre spate, cu cărare spre stânga. Cuza este înfăţiÅŸat aici cu favoriÅ£ii de colonel de cavalerie. Uniforma de ofiÅ£er de lăncieri este cabrată pe trup ÅŸi are mânecile înguste. La gât, el are înfăşurată obiÅŸnuita eÅŸarfă de mătase neagră, ce cuprinde gulerul alb al cămăşii. Epoletul vizibil, cu franjuri groase, atârnând liber, arată gradul de general. Pe umărul stâng o mantie cu guler de hermină, arătând calitatea de principe a celui portretizat.

       În 1866 Al. I. Cuza este forÅ£at să abdice, statul român fiind acum gata de o nouă etapă, cea a unui prinÅ£ străin care să continue opera sa modernizatoare.

       Plecat în exil ajunge la Viena, apoi la Paris, FlorenÅ£a ÅŸi Heidelberg, în Germania. Va muri la doar 53 de ani. Va fi înmormântat iniÅ£ial la Biserica domnească de lângă Palatul de la Ruginoasa, conform dorinÈ›ei sale, pentru ca mai apoi trupul său să fie adus la Biserica Trei Ierarhi din IaÅŸi.

       Din cuvântarea lui Kogălniceanu la înmormântarea domnitorului reies calitățile acestuia:

       „Nu greÅŸelile lui l-au răsturnat, ci faptele lui cele mari. Ele sunt nepieritoare  veÅŸnica lui amintire nu se va stinge din inimile noastre ÅŸi ale fiilor noÅŸtri: ÅŸi cât va avea È›ara aceasta o istorie, cea mai frumoasă  pagină va fi  aceea a lui Alexandru Ioan Cuza.”

            După destrămarea primei uniri politice a Țărilor Române, realizată în anul 1600 de  Mihai Viteazul, poporul È™i-a dorit mereu să trăiască într-un singur stat.

“Unirea naÈ›ională fu visarea iubită a voievozilor noÈ™tri cei viteji, a tuturor bărbaÈ›ilor noÈ™tri cei mari… Pentru dânsa ei trăiră, munciră, suferiră È™i muriră.”

                                                                         ( Nicolae Bălcescu – istoric )

În secolul al XIX-lea, Țările Române erau învecinate cu mari puteri (Imperiul Otoman, Imperiul Habsburgic È™i Imperiul Rus), care doreau să-È™i extindă teritoriile. Astfel, cărturarii români care trăiau în străinătate au susÈ›inut ideea Unirii principatelor române, cerând sprijin țărilor din vestul Europei. Înfăptuirea Unirii a fost pregătită din timp. În 1857 au avut loc consultări ale reprezentanÈ›ilor țăranilor, boierilor, orășenilor, intelectualilor, în cadrul adunărilor ad-hoc. Printre cei care susÈ›ineau ideea Unirii erau È™i Mihail Kogălniceanu, Vasile Alecsandri,

C.A. Rosetti, Costache Negri.

Alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al celor două Principate Române (Moldova - 5 ian. 1859 È™i Èšara Românească – 24 ian. 1859) a însemnat Unirea È™i formarea unui stat modern.

   Alexandru Ioan Cuza a devenit domnitorul unui nou stat român, numit Principatele Unite ale Moldovei È™i Țării RomâneÈ™ti. Acest lucru a fost posibil datorită luptei permanente a revoluÈ›ionarilor paÈ™optiÈ™ti (luptători în RevoluÈ›ia de la 1848-1849).

bottom of page