top of page

Alexandru Ioan Cuza

(1820 - 1873)

descărcare (2).jpg

      Alexandru Ioan Cuza s-a născut la Bârlad, în 1820. Åži-a făcut primele studii la un pension din IaÅŸi, apoi ÅŸi-a luat diploma de bacalaureat la Paris.

       Cuza a aparÅ£inut clasei tradiÅ£ionale de boieri moldoveni, fiind fiul ispravnicului Ioan Cuza (care a fost de asemenea un proprietar de pământ în judeÅ£ul Fălciu, Moldova) ÅŸi al Sultanei (sau Soltana), membră a familiei Cozadini de origini fanariote.

       Alexandru primeÅŸte o educaÅ£ie europeană, devenind ofiÅ£er în armata moldovenească ÅŸi ajungând la rangul de colonel. S-a căsătorit cu Elena Rosetti în 1844.

       A fost printre cei care au participat la revoluÅ£ia de la 1848 din Moldova, împărtăşind, ca ÅŸi alÅ£i colegi de generaÅ£ie, Vasile Alecsandri sau Mihail Kogălniceanu, idealul de creare al unui stat românesc puternic.

       A fost preÅŸedinte al judecătoriei Covurlui, iar în 1856 devine pîrcălab de GalaÅ£i, funcÅ£ie din care îÅŸi va da demisia în semn de protest faţă de falsificarea alegerilor pentru Divanul ad-hoc.

       În timpul domniei PrinÅ£ului Grigore Alexandru Ghica, a devenit ministru de război al Moldovei, în 1858, ÅŸi a reprezentat GalaÅ£iul în divanul ad-hoc de la IaÅŸi.

        Cuza a fost un proeminent politician ÅŸi a susÅ£inut cu tărie unirea Moldovei ÅŸi Valahiei. A fost nominalizat în ambele ţări de către Partida NaÅ£ională, care milita pentru unire, în defavoarea unui prinÅ£ străin.    Cum marile puteri deciseseră să accepte unirea Moldovei cu Å¢ara Românească, Alexandru Ioan Cuza va fi ales ÅŸi domn al Moldovei pe 5 ianuarie 1859 ÅŸi al Tării RomâneÅŸti, pe 24 ianuarie 1859, primul pas spre înfăptuirea României moderne.

​

bottom of page